Бебе, искаш ли да поиграем ?

Тази статия цели да ви даде интересни примери за това в каква възраст, какви игри са подходящи за вашето дете. Също така цели да ви провокира вие самите да измислите такива или да ги изработите сами или заедно с детето си.

Състоянието на игра е естественото състояние на едно  дете. Ако не спи, не е гладно и/или болно, детето обикновено играе.

Независимо от възрастта, пола, интересите на детето, материалното положение на семейството, има няколко  водещи правила при стимулиране на детската игра:

  1.  „Добрата играчка е проста”. Според изследвания,  добрата играчка е тази, която не прави всичко вместо детето, а му оставя поле за изява, да мисли, да действа и да ползва въображението си. Дори да имате възможност, не купувайте куклата, която говори, върви, расте й коса и т.н.
  2. Ако искате вашето дете  да се научи да играе само, то играйте с него. Докато е малко – по 1-2 часа всеки ден. Сами по себе си детските играчки не будят такъв интерес в детето,  какъвто би имала играчка, която е одушевена от майката или таткото. А когато детето  стане по-голямо, то си спомня как са играли с мама/ тате и по-лесно се заиграва само.
  3. Игрите ни забавляват, учат, развиват, засмиват, те са различни в зависимост от възрастта на нашите деца, но винаги са възможност да кажем, да попитаме, да общуваме.

Бебето на около един месец  се очарова от всичко, което го заобикаля и което се движи. Ще забележите, че то реагира на  лъскавите, контрастни и наситени цветове.

  • Подберете най-лъскавите играчки, украшения, предмети, които имате и му ги показвайте с разнообразни движения пред лицето. Така ще упражнявате зрението и ще работите за формиране на мисленето му.

През следващите няколко месеца бебетата започват да се впечатляват силно от лицата и очите на хората и на играчките.

  • Гледайте детето в очите, докато му говорите/ обличате/ кърмите. Също така може да му купите играчки с изразителни черти на лицето. Може да му показвате снимки в едър план и/ или картини с човешки лица- разнообразни по цвят и форма на лицето.

Бебетата чуват много добре още от малки. Обичат тиха, приглушена музика,особено класическа,  но най-много обичат човешкия глас. Разбира се, за предпочитане е нежният и гальовен глас, който да им пее или разказва нещо. С напредването на възрастта до 2-3 месеца, децата вече започват да държат дрънкалки, звънчета. Обичат да слушат тиктакане на часовник и т.н.

Различните дрънкалки и звънчета са предпочитани и интересни за детето на тази възраст. Вие също можете да експериментирате с предмети от бита, които издават интересни звуци –  часовник, домакинските съдове, миксер, аспиратор, чаши, шум от монети и т.н.

Не забравяйте да общувате с детето си. Не спирайте да му разказвате какво правите, какви продукти  пазарувате, показвайте и назовавайте частите на тялото му, когато го обличате. Това също  е възприемано от детето като вид игра.

Около третия месец, детето вече повдига главата и тялото си, докато лежи по корем, рита докато лежи по гръб, може да хваща предмети.

Слагайте го на земята, на постелка  и стимулирайте двигателното развитие чрез играчки, които то да трябва да достига, които са шарени, издават някакъв звук, висят от някъде или са просто разпръснати около него.

Около петия месец децата все още не могат да осъзнаят, че нещата съществуват и извън тяхното полезрение. Те мислят, че когато нещо не се вижда, значи то не съществува. За да подпомогнете развитието им в този етап:

Вземете любимата играчка на детето. Покажете му я. После бавно, така, че детето да може да види движението, я скрийте под масата или завивката. После попитайте детето къде е скритата играчката. Покажете му няколко пъти тази игра, докато самото то не се сети къде да потърси скритата играчка.

Около шестия месец  детето иска да пипа, да разглежда от всички страни предметите, които го заобикалят. Изследва ги с помощта на усещанията си. Сега е моментът да експериментираме със студено, топло, меко, твърдо, гладко, грапаво; с различните материи, звуци, цветове и т.н.

Докоснете до ръката му студена чаша с вода и да му кажете,  че това е студено. После го докоснете с топла /не гореща/ чаша и му кажете, че това е топло.  Покажете му каква е разликата между стъклото, дървото, гумата. Със сигурност ще му бъде забавно, а едновременно ще работите за развиване и на мисленето му.

В този период  детето задълбочава интереса си към звуците. Освен множеството дрънкулки и звънчета, които можете да използвате, самите вие може да експериментирате.

Намерете  малки съдове от различен материал, които да напълните с различни дребни камънчета, топчета или  боб, леща. Съдовете могат да са дървени, метални, пластмасови – всеки ще издава различен и интересен звук.

В този период, детето би ви слушало в захлас, ако му прочетете кратка история от книжка. С учудване ще разберете, че ще прояви интерес  да я разгледа и да я разлисти. Купувайте му меки книжки – за предпочитане от плат.

Огледалото в този период  също може да бъде забавно. В първите няколко месеца децата не правят разлика между аз и не аз. Около 6-тия/ 8- ми месец децата за първи път могат да реагират на образа си в огледалото.

Поставете на детето  шапка, очила, клоунски нос или кърпа на главата. Дайте му възможност да се погледне в огледалото. Свалете му ги, после пак ги сложете – така детето ще се забавлява и постепенно ще осъзнае, че образът в огледалото всъщност е на самото него.

След  6-тия месец, когато постепенно се научават да стоят седнали, децата започват да използват ръцете си. Така започва да се развива фината моторика. За да им помогнем, ние може да им дадем да пресипват от един съд в друг различни обекти; да използват щипки за преместването на различни ядки, варива и т.н., отново от съд в съд; да експериментират с приборите за храна; да прелистват страници на книга.

Това е и времето на кубчетата. На тази възраст, не толкова подредбата и научаването на цветовете ще бъде от такова значение, колкото възможността детето да експериментира с тях. В този етап, пъзелите, ринговете са от съществено значение за развитието на мисленето.

Между 6 и 12 месец  децата  говорят на бебешки език. Бебето ви ще проговори по-бързо, ако го слушате, отговаряте на звуците, които издава, общувате с него.

Изключтелно важно за развитието на детето е да му пеете песнички, да му казвате броилки, да му четете стихчета и приказки. Така детето ще навлезе по- бързо в езика.

Използвани са примери от книгата „Моето бебе от 1 ден до 3 години”, Ан Бакюс