Моето дете не си дава играчките на другите

Всеки път когато някое дете се доближеше до нашата кукла Мими и детската розова количка изпитвах чувство на притеснение и неудобство. Детето ми не даваше на никой да ги докосва, стискаше ги и плачеше, когато някой се опитваше да ги вземе.

Не знаех какво да правя – дали да измъкна насила от ръцете на дъщеря си куклата и да я дам на другото дете или да се опитам да я измъкна от ръцете на другото дете, за да успокоя моето  или просто да не се намесвам.

Тези ситуации няма как да пропуснат и вас, особено ако сте майка или татко на дете на възраст между 1 и 2 годишна възраст. Всички сме виждали ситуацията, в която децата стискат нещо ревностно в ръката, което силно ги интересува, за да го захвърлят веднага щом вниманието им бъде привлечено от нещо друго. В този период да даваш на заем няма смисъл, но да взимаш отговаря на истинска потребност.

На тази възраст децата са егоистични и индивидуалисти, а това, дори да звучи неприемливо за нас възрастните,  се оказва важен и естествен етап от тяхното развитие.

Един ден отивах да взема дъщеря ми от детската ясла, когато забелязах нещо доста странно на пръв поглед, а именно: 15 деца на двора, всяко си играеше само в различен ъгъл. Очевидно, че в тази възраст детето не се интересува толкова от другите, колкото от собствените си потребности. И ние като негови партньори в развитието трябва да уважим този период.

Обикновено родителите, чувствайки се неудобно в ситуации, в които децата им не искат да дадат любимата си кукла, правят всичко, за да я измъкнат от ръцете и да я дадат на другото дете. Обясняват на детето, колко е важно да бъде любезно, даващо, поздравяващо. Детето на тази възраст не може да ви разбере, то може само да започне да се защитава от това нахлуване на възрастния в неговия живот. Тогава детето започва да се противопоставя и много по-често да казва „не”.

Бъдете смели майки, дори някой ”в градинката” да ви набеди, че сте незаинтересована или невъзпитана, не взимайте от ръцете на детето си любимата му играчка, а още по-малко да я дадете на някое друго дете пред самото него.

Щедро става детето, към което родителите проявяват щедрост и самите те в негово присъствие подаряват, дават, услужват на околните. Детето естествено ще последва техния пример. А и следва етапа на социализация /от 3 годишна възраст/, където детето започва само да осъзнава значението на „даването”.

Сега дъщеря ми е на 3 години и половина и много често използва играчките, за да привлича интереса на другите деца и е много по-склонна да дава в процеса на общуване с тях.