На какво играе детето ми между 1 и 3 годишна възраст ?

На една година децата обичат да си играя т с музикални играчки и такива, създаващи шум. Колкото е по-шумна една играчка, толкова по – интересна е тя. Тук изборът е голям – музикални кутии, шумни самолетчета,  пеещи патета, най- различни музикални инструменти и т.н.

Вие самите можете да му измислите шумни и дрънчащи кутии, пълни с различни безопасни неща, които издават различни звуци. Пълната кутия може да бъде много интересна и защото децата в този период обичат много да я пълнят и изпразват, а междувременно и да разглеждат обектите в нея.

Любима  игра в този период е криеницата. Тази игра ще остане любима още дълго време. Интересът към големите нараства осезаемо. Почти винаги в игрите детето включва и някой възрастен. Колкото повече важни възрастни детето успее да включи в играта,  толкова ще бъде по-забавна за него.

Любовта към водата също се заражда някъде в този период . Преливането на вода от един съд в друг може да продължи с часове. Може да дадете на детето си един леген с вода, една пластмасова купичка и да го оставите да прелива. На по-късен етап същият този леген ще служи за къпане на бебетата или за пране на  малки кърпички.  Разбира се- внимавайте с температурата на водата.

Някъде в този период идва ред и на първия конструктор, на кутиите, които влизат една в друга или на кубчетата, които се строят на кула. И при игрите и при другите занимания в тази възраст децата обичат повторенията. Подходящи могат да бъдат всички игри, които изискват повторяеми движения или дейности.

Голям напредък в игрите детето бележи с началото на говора. Заедно с него обикновено идват и подражателните игри. Не забравяйте, че децата подражават основно на своите родители.

От 1,5 – 2 годишна възраст детето може да се превърне в „каквото си иска”. Това е много интересен период, защото неговото въображение е толкова силно, че то със силата на мисълта може да стане и да преобрази всичко около себе си в „каквото си иска”. То притежава силата на имитацията, може да имитира и подражава. Малкото столче за баня бързо се превръща в лодка, а коритото в кораб, тенджерата в шапка, а три възглавници бързо се превръщат в къща с покрив от картон  и т.н

Тези игри са от голямо значение за детето. Те освен, че развиват неговото въображение и мислене , чрез тях то може да преработи неприятни ситуации, които е преживяло. Детето преработва ситуации на страх, болка, обида и други. Повторенията на тези ситуации му помагат да ги преживее и осмисли.

/Един ден чух моята дъщеря да казва на куклата си: обуй си, пантофите бързо, защото ще настинеш и пак ще има ох, ох. Чуваш ли ме, за последен път ти казвам…. Обърнах се,  имах усещането, че чувам себе си./

Около две годишна възраст децата обличат дрехите на възрастните, имитират поведението им, дегизират се. Обичат да играят с водата, обичат пясъка, калта, харесват пързалките и изобщо всички съоръжения по детските площадки.

В този период идва ред и на първата кукла, която момиченцето ще облича, ще се грижи за нея, ще приспива, ще бъде „майка”. Специалистите казват, че колкото по-проста е куклата, толкова по-интересна ще бъде играта на детето ви с нея. Ако имате останал плат, ушийте няколко дрешки, малко одеяло, възглавничка за куклата.

Около 2 години и половина детето измисля нови и все по-интересни и сложни сценарии на своите игри. Детето обича да се занимава със сглобяване и разглобяване. Харесват му малките животни. Открива рисуването с боички.

На три години детето иска да бъде самостоятелно – то  би било истински щастливо, ако има едно малко собствено пространство – тунел, палатка, където да си играе, без да бъде обезпокоявано.

За родители:

–          Опитайте да измисляте игри, които развиват под някаква форма социалните умения на детето ви. Например:  играйте на магазин, приемете  ролята  на магазинер, а тази на купувач дайте на детето си и си сменяйте ролите, когато детето поиска. Играйте на лекари, учители, пощальони, контрольори, пожарникари, полицаи и т.н..

Помагайте на детето само да си измисля играчки- от кашони, цветни листа, боички или лепенки можете да направите толкова различни неща. Кашонът от новия хладилник, например,  може да се превърне в прекрасен параван за куклен театър, украсен с изрязани от различни цветни листа- слънце, дървета, трева, заек, лисица и катерица.