„Къща на приятелите“ предлага занималня с Монтесори насоченост за деца от 2 до 5 годишна възраст. Организирана е целодневна, полудневна и почасова грижа за децата в среда, изцяло съобразена с метода на Мария Монтесори и асистент учител, обучен да работи по системата.

В основата на Монтесори заниманията стои детето, средата и учителят -наставник.

Ако детето е като  бял лист хартия, то всички ние сме отговорни с поведението  и отношението си какво ще напишем на него – какъв човек ще му помогнем да бъде. Първите години от живота са от изключителна важност за овладяването на основни умения, навици и знания при детето.

Вярваме в децата, в тяхната естествена креативност и любознателност и най-вече в това, че отношението към тях ще определи тяхното отношение към себе си и към другите около тях. Не наказанията и похвалите, а вътрешната мотивация и интерес движат развитието на детето.

В „Къща на приятелите“ средата е изцяло съобразена с принципите на метода. Естествените материали на всички играчки, практичните кътове в къщата предразполагат към развиване на интелекта и креативността на детето. В нашата къща детето може да бъде самостоятелно и това да му донесе огромно удовлетворение, защото всичко е достъпно и безопасно.

Наставникът -учител е човекът, който в нашата къща е обучен да работи  по метода на Монтесори. Той обича децата, наблюдава ги и подпомага техния естествен ритъм, интерес и развитие.

Нашата програма:

–          Всеки Монтесори ден започва с музика и кръгче, в което децата сядат, за да споделят как се чувстват. Избираме една от темите за седмицата и си говорим – за приятелството, за планетите, за животните, за страните, за сезоните.

–          Приготвяме си сами плодовата закуска – похапваме зеленчуци и плодове и си говорим за това как ни помагат.

–          Играем: всеки избира своята игра, а когато приключим я прибираме, преди да си вземем друга. Учим се на цветовете, формите, буквите, рисуваме ги на пясък. Учим как да завързваме връзките на обувките, да отключваме с ключ  или да закопчаваме копчета.

–          Почиваме си и четем приказки.
–          После идва времето за творчество и игра навън  – рисуваме, изрязваме или строим.

Монтесори занимания има както преди обяд, така и в следобедните часове.

Почасово гледане на деца
(включва асистент учител, обучен да работи по метода на Монтесори, различни арт и социални занимания)

 

Почасово гледане на ученици:

Когато малкото дете порасне и стане ученик то е изправено пред голямото предизвикателство на съвременния свят- динамиката и продължителността на един учебен ден. Децата започват своя ден рано сутрин, а с писането на домашни той става дълъг и изморителен.

Това е причината да ви предложим тази услуга – почасово занимание за ученици от 1-3 клас в часовете между 16:30 – 18:30 часа. След като децата са си написали домашните, те имат нужда да си починат и да се занимаят с нещо, различно, креативно, кулинарно, да построят замък или да нарисуват картина или просто да си поиграят.  А вие спокойно да приключите работния ден и да ги вземете от къщата на приятелите.

В нашата къща се събират приятели по интереси – те обичат да се забавляват, докато играят или общуват помежду си.  Ето защо децата ще участват в  различни, тематични занимания.